Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Perla Černé Hory - Žabljak

Toužíte po odpočinku v lůně panenské přírody, uprostřed zelených strání, čistých potoků a skalistých hor? Pak neváhejte navštívit Černou Horu a městečko Žabljak. Určitě neprohloupíte.

Městečko Žabljak je se svou nadmořskou výškou 1456 metrů nad mořem nejvýše položené na celém Balkáně a určitě jej ocení milovníci horské turistiky, ale i všichni ostatní, kteří rádi čerpají energii z přírody. A že ta je v Žabjlaku a jeho okolí opravdu nádherná. Však také stanete na samotném okraji Národního parku Durmitor.  Shlížet ze své výšky na vás budou majestátní vrcholy horského masívu se zasněženými vrcholky.

Pokud máte rádi historii, tak v Žabljaku jí bohužel mnoho nenajdete. Město se začalo rozvíjet až na počátku dvacátého století, do té doby bylo útočištěm jednoho ze čtyř místních kmenů. Ve třicátých letech dvacátého století sem začali hojně přijíždět horolezci, kteří si chtěli poměřit své síly s místními velikány. V době druhé větové války bylo městečko vypáleno a tak veškerá historie místních budov není starší šedesáti let. Avšak vydáte-li se výše do kopců, najdete spoustu zajímavých malých domků s doškovými střechami vystavěných z kamene.


Autor: steynard

Město žije z turistického ruchu a zároveň s ním se rozvíjí. Místní obyvatelé zde vystavěli několik hotelů, motelů a nenáročným návštěvníkům dobře poslouží i místní kempy. Najdete tu celoroční vyžití, ať už jako turisté v letních měsících, tak coby lyžaři, běžkaři nebo snowboardisté v zimním období. Podnebí vám také bude přát. V létě vás tu nebudou zmáhat tropická horka, ale potěší vás teplé slunečné dny s mírným vánkem, v zimě si můžete být stoprocentně jisti bohatou sněhovou nadílkou.

V okolí Žabljaku se rozkládá na ploše téměř čtyřiceti tisíc hektarů již zmíněný Národní park Durmitor, který byl v roce 1980 zapsán do světového kulturního dědictví UNECSO. V budově správy Národního parku v Žabljaku najdete něco jako muzeum parku. Přírodovědci z okolí zde vytvořili rozsáhlou sbírku, která má návštěvníkům přiblížit co nejvíce rostlinou i zvířecí říši oblíbeného parku. Za návštěvu také stojí muzeum partyzánů nebo unikátní maketa masívu Durmitor i s přilehlými kaňony řek Tary a Pivy umístěná v hale hotelu Planika.

Řeka Tara je největší řekou Černé Hory a je pořádně prudká. I proto si jí oblíbili vyznavači adrenalinových sportů a rok co rok se zde scházejí raftaři a milovníci divoké vody, aby se pokusili sjet jejím divokým korytem. Pokud byste si to chtěli také vyzkoušet, pak vězte, že nejprve je nutné si vše potřebné domluvit buď přímo v Žabljaku, nebo v turistických kancelářích. Nejste-li si svou zručností na divoké vodě jisti, můžete využít průvodcovských služeb místního raftingového klubu. Za návštěvu také rozhodně stojí jezera Crno nebo Zminje, která jsou ze všech jezer nejsnáze přístupná.

Ať už se do Žabljaku vydáte jako turista nebo vodák, docela určitě si jeho návštěvu užijete a rádi se sem budete vracet.

Autor: Petra Martíšková

Článek byl zobrazen 10 655 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Černé Hoře

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Černé Hoře. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Černé Hory

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Černé Hory za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko