Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sveti Stefan – ráj pro paparazzi

Jen úzkou písečnou šíjí je ostrůvek Sveti Stefan, který patří mezi nejvyhlášenější černohorské lokality, spojen s pobřežím. Zdejší domky s cihlovými střechami dříve patřily rybářům, před více než půl stoletím se však tato původem rybářská vesnička s jedinečnou atmosférou proměnila na luxusní hotelový komplex.

Když se vám dostane do rukou nějaký prospekt pojednávající o krásách Černé Hory, případně katalog cestovní kanceláře s nabídkou dovolené v této nádherné balkánské zemi, zcela určitě v něm najdete i fotku ostrůvku Sveti Stefan. Je totiž tím nejkrásnějším, co černohorské pobřeží nabízí. Ostrov a letovisko Sveti Stefan leží necelých 5 kilometrů jihovýchodně od Budvy. A čím je tak jedinečný? Nikde jinde nenajdete na skalnatém poloostrově krásně zachovalou opevněnou středověkou osadu obklopenou nádhernými temně modrými vodami Jaderského moře, která by fungovala jakožto jeden velký hotelový komplex.

Sveti Stefan, Černá Hora

Historie osady Sveti Stefan se datuje do roku 1442, kdy ji založil kmen Paštrovićů z Černé Hory. Za peníze ukořistěné v boji s útočnými Turky si vystavěli opevněnou osadu, která v dobách ohrožení poskytovala bezpečné útočiště ženám, dětem a nemocným lidem. Také zde byly ukládány veškeré zásoby a bohatství kmene. Místo, kde se rozhodli Paštrovići své sídlo vystavět, bylo strategicky velmi výhodné. Malý skalnatý poloostrov vybíhající do vod Jadranu, který je s pevninou spojen jen úzkým nánosem písku se jevil jako ideální. V místech, kde se nenacházela žádná přírodní ochrana, jako jsou třeba skaliska, vybudovali Paštrovići hradby a doplnili je četnými střílnami.

Hradby obepínaly malé městečko, v němž byl pro každou rodinu kmene vystavěn domek. Dohromady se zde původně nacházelo dvanáct domků. Dominantní stavbou nově vzniklé obce se stal kostel sv. Štěpána zasvěcený uctívanému mučedníkovi. Do obce bylo možné se dostat pouze hlavní branou, před níž se na vnitřní straně hradeb rozkládalo náměstí „Pjaca“. Na tomto náměstí se dlouhá čtyři staletí konaly tzv. Sněmy Paštrovićů, na nichž se rozhodovaly politické a soudní záležitosti. Soud, který v těchto místech zasedal, se nazýval „bankada“ a naposledy zde byl vynesen rozsudek ještě v roce 1929.

Během staletí počet domků nacházejících se uvnitř hradeb stoupal, v dobách největšího rozkvětu tvořilo ostrůvek Sveti Stefan celkem okolo sta domů, z nichž každý byl obýván asi 4 osobami. V přízemí každého domku se nacházelo velké skladiště, kde se ukládaly nejdůležitější potraviny, zejména pak olivový olej, který byl velmi ceněný. Mezi jednotlivými domky vedou úzké dlážděné klikaté uličky, které i dnes dýchají atmosférou starých časů. Během 20. století zažil Sveti Stefan, stejně jako mnohá další černohorská města a obce, odchod většiny obyvatel. Lidé často mířili do perspektivnějších zemí, kde doufali, že najdou lepší podmínky k životu. Rybolov ve zdejší oblasti nebyl jinak výnosný, stejně tak jako pěstování olivovníků a produkce olivového oleje. Ve Svetim Stefanu tak zůstali převážně jen staří lidé. V roce 1912 na poloostrově žilo pouhých 150 obyvatel a tento počet se neustále snižoval.

Sveti Stefan, Černá Hora

Zásadní změnu pak Sveti Stefan pocítil roku 1950, kdy dostala skupinka umělců z Černé Hory nápad, proměnit jej v uměleckou kolonii. Jugoslávská vláda však s tímto nápadem nesouhlasila a začala jednat po svém, Sveti Stefan nechala přestavět na hotelové městečko. Starousedlíkům, tedy zbylým jedenácti rodinám, nechala vláda vystavět domy na pobřeží. Někomu to může připadat jako špatné řešení, přestavět takovouto významnou historickou lokalitu na hotel, ale Sveti Stefan v té době již dosti upadal a mnoho domů bylo v dezolátním stavu. Kdoví, jak by vypadal dnes, kdyby se vláda k tomuto razantnímu kroku nerozhodla. Jugoslávští památkáři tak začali proměňovat Sveti Stefan v přepychové letovisko, kde byl kladen důraz na zachování exteriérů, které měly vracet místu autenticitu původní rybářské obce. Jedním z hlavních architektů, kteří se na proměně podíleli, byl i Srb Branko Bon, jehož specializací byla obnova historických objektů.

Komplexní přeměna Sv. Stefana v luxusní pětihvězdičkové letovisko byla dokončena v roce 1960. Z domků se staly samostatné apartmány, které poskytovaly hostům naprosté soukromí a vysoký komfort. Některé z nich měly vlastní přístupy k moři, vlastní bazény či malá nádvoří pro odpočinek. Poloostrov se stal rázem vyhledávaným cílem zámožných turistů z řad spisovatelů, herců, sportovců, politiků a dalších významných osobností. Ve zdejších pokojích trávily noci takové hvězdy, jako například herečka Sharon Stone či Sophia Loren, herec Silvester Stalone, modelka Claudia Shiffer, nebo pilot Formule 1 Niki Lauda. V dobách bývalé Jugoslávie tak patřil Sveti Stefan mezi nejproslulejší hotelová zařízení v celém Středomoří.

Sveti Stefan, Černá Hora

Bohužel válečné běsnění v 90. letech se na jeho vzhledu a prestiži dost podepsalo. Domy byly poškozeny, lidé do Černé Hory přestali jezdit a tak Sveti Stefan pomalu upadal v zapomnění. Až do roku 2007 chátral, ale poté, co od černohorské vlády získala koncesi na jeho 30 leté užívání singapurská společnost Aman Resorts, se začalo Sv. Stefanu blýskat na lepší časy. Nechala celý poloostrov nákladně opravit a po pěti letech revitalizace mohl být v roce 2012 opět otevřen první hotel. Tato rozsáhlá rekonstrukce navrátila Sv. Stefanu veškerý tehdejší lesk a slávu.

V současnosti tak černohorský Sveti Stefan nabízí ubytování v 50 pokojích a apartmánech, jejichž komfortu a věhlasu odpovídá samozřejmě i cena. Za jednu noc ve zdejším pokoji či apartmánu zaplatíte od 750 až do 3 000 euro. Nejdražší je pronájem proslulého apartmánu č. 118 s rozlohou 165 m2, který se nazývá Sveti Stefan Suite, v němž se v minulosti ubytovávaly největší celebrity. Do hotelového městečka mají přístup pouze hoteloví hosté, případně lidé, kteří mají rezervováno místo v hotelové restauraci. Pokud na takto drahé ubytování ani stravování nemáte a chtěli byste zahlédnout některou ze známých osobností, nezoufejte, s celebritami se můžete setkat třeba i na místní pláži, která lemuje šíji spojující ostrov s pevninou. I ta byla společností Aman Resorts rozšířena a v současnosti patří mezi nejlepší pláže černohorského přímoří.

- jap -

Další články z Černé Hory:
V Sutomore plavky nepotřebujete
Černá Hora - národní parky, moře a další lákadla
Barská riviéra
Tajemná Černá Hora
Podgorica - hlavní město Černé Hory

Článek byl zobrazen 10 024 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Černé Hoře

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Černé Hoře. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Černé Hory

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Černé Hory za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko