Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tajemná Černá Hora

Balkán. Při vyslovení tohoto názvu každému z nás většinou naskočí vojenské konflikty v 90. letech, neklid, někomu možná nepořádek. A při vyslovení slova Černá Hora? Někomu se vybaví pivo a jinému rádio Černá Hora.

Když jsem nastoupila na trajekt z italského Bari do černohorského Baru, byla jsem plna očekávání a možná i strachu. Moje první seznámení s Černou Horou, nebo spíše s mentalitou místních lidí, byli Černohorci pracující na trajektu. Vítali nás širokými úsměvy, byli družní, pohostinní a milí. Navíc kajuty byly čisté, stejně jako veškeré vybavení lodi a já už tušila, že moje obavy jsou neoprávněné, nemusím se bát.

Po velmi nepříjemné plavbě - díky rozbouřenému moři, ale příjemné - díky obsluze lodi, jsme dopluli do Baru. Město bylo založeno až koncem 19. stol. a utrpělo při zemětřesení v r. 1979 velké škody. Po katastrofě začala vznikat nejnovější část Baru, kterou nyní, po jejím dokončení, pokládají odborníci za nejzdařilejší architektonický projekt Černé Hory. Na můj vkus je tam však trochu moc betonu. Určitě se projděte k modernímu jachtařskému přístavu - marině, která je nejvýznamnějším přístavem pro jachty na černohorském pobřeží. Pokud však máte raději trochu mystiky a nostalgie, pak se vydejte 4 km východně od Baru do města Stari Bar. Zajímavostí pro vás může být 2 400 let starý olivovník, který tu údajně zasadili na svých plavbách Féničané. Nachází se na jihovýchodním okraji Baru, u magistrály z Baru do Ulcinje, u osady Miroslavići.

Pokračujeme po pobřeží a po cestě míjíme známá letoviska jako je Sutomore nebo Petrovac. Neustále jsme obklopeni vysokým horami, které patří k Dinárské horské soustavě a táhnou se podél celého Jadranu až na jihovýchod k severní Albánii, a velkým množstvím zeleně. Působí to úchvatně. Kdyby se mě někdo zeptal na první dojem z Černé Hory, neřekla bych Černá Hora, ale hora zelená.

Večer jsme konečně dorazili do našeho cíle, lázeňského městečka Sveti Stefan. Po malém nedorozumění ohledně našeho ubytování uleháme do čisté postele a já mám pocit, že se to se mnou po té plavbě nějak stále houpe a houpe. Ráno vyjdu na balkón a nevěřím svým očím - jedním slovem nádhera, všude záplava květů a zeleně a navíc máme výhled přímo na malý poloostrůvek v moři - Sveti Stefan. Poloostrov tvoří luxusní hotelové městečko, staré rybářské domky byly v 50. letech adaptovány podle požadavků moderní doby a přestavěny na hotel. Velká atrakce, která je však v současné době v rekonstrukci. U vchodu nám nikdo nebyl schopen říct, kdy bude opět otevřen pro veřejnost, škoda. Procházkou podél pláží s růžovým pískem dojdeme až ke Kraljičině plaži, která se ukrývá v hezké zátoce. Po cestě ochutnáváme dary místních lesů - obrovské ostružiny a maliny, které prodává na promenádě místní obyvatelka a kupujeme si něco jako náš štrúdl. Když se díváte na Sveti Stefan z výšky, vypadá jak červená loď, která se houpe v tyrkysově modrém moři, působí prostě úžasně. Pokud se sem vydáte, nechte si určitě hodně místa na své kartě ve fotoaparátu.

Další den nasedáme do auta a vydáváme se do starobylé Budvy. Město je chráněno pohořím Lovčen, které dalo celé zemi název, protože skály tohoto pohoří mají po dešti černou barvu. Zvláštní kouzlo dávají Budvě mohutné hradby, jejichž část pocházejí už z předbenátského období. Dochovaly se i dvě impozantní městské brány a pro vlastní město jsou typické dlážděné uličky s kamennými domy. Za návštěvu stojí i krásné muzeum. Většina turistů však přijíždí do Budvy kvůli krásné oblázkové pláži - Slovenska plaža, která se táhne v širokém oblouku, a někteří se sem vydají kvůli zajímavé pláži Mogren, ke které vede cesta vytesaná ve skále. Skládá se ze dvou částí, jež jsou spojeny tunelem ve skále. Je dlouhá asi 350 m, povrch má z hrubého písku a skály jí tvoří nádherně malebný a romantický rámec. Ze staré Budvy vede ke Slovenské pláži čtyřkilometrová promenáda, pokračující dále k letovisku Bečići. Budva má zvláštní a okouzlující atmosféru a určitě stojí za návštěvu.

Letovisko Bečići je vlastně pokračováním Budvy. Nemá větší historické centrum a všechna zdejší zařízení slouží cestovnímu ruchu. Jak by také ne, do Bečiči se jezdí především kvůli jeho chloubě - nádherné pláži dlouhé 1 800 m, kterou odborníci už v r. 1936 prohlásili nejkrásnější pláží ve Středomoří a jejíž písek získal na mezinárodní výstavě v Paříži nejvyšší ocenění. Písečný podklad je jak na pláži, tak i při vstupu do moře, které má nádhernou tyrkysovou barvu. Dáváme si výborný oběd za přijatelnou cenu přímo v restauraci na pláži a shodujeme se, že je to ideální místo pro dovolenou.

Ráno vstáváme velmi brzy a vydáváme se do hor, nekonečnými serpentinami šplháme ke Skadarskému jezeru. Po cestě se nám otvírají neuvěřitelné výhledy do krajiny a my co chvíli zastavujeme, fotíme nebo se jen tak kocháme. Sjíždíme do údolí a už ho máme před sebou - největší jezero na Balkáně a největší ptačí rezervaci v Evropě. Ohromí vás a uchvátí svojí krásou. Zaplatíme si za lodičku a už nás bodrý Černohorec veze na plavbu. Vlny jezera šplouchají do lodi a my pozorujeme ptáky, okolní krajinu a vyprávění místního domorodce. Myslím, že tohle se nedá moc dobře popsat, to se prostě musí vidět, cítit, slyšet…

Stejně tak se musí vidět Ulcinj, řeka Bojana s domečky na kůlech, magická Boka Kotorská, pohoří Durmitor, Virpazar…Je toho tolik a věřte, že týden je málo a jedna stránka nestačí.

Černá Hora má otevřenou náruč a zve vás k návštěvě. Je unikátní, odlišná, tajemná i přívětivá. Je krásná pro všechny, kdo chtějí a umějí se dívat. Ano, je tam nepořádek, co naplat je to Balkán. Je ho málo, ale je všude. Pravda ale je, že vy vždycky budete spát v čisté posteli a ráno se na Vás bude usmívat milý majitel.

Nevynechejte Černou Horu při svých toulkách Evropou, nebudete litovat a rádi se sem, stejně jako já, vrátíte znovu.

Romana Diblíková, CK Kalousek

Pokud nevíte kam letos na dovolenou, pak se podívejte na www.ckkalousek.cz, kde najdete zájezdy do ČERNÉ HORY, Španělska, Řecka, Kalábrie a Chorvatska. Slevy na první moment až 13 %.

- PR článek -

CK Kalousek
Smetanova 607
562 01  Ústí nad Orlicí

465 526 000, 800 100 682, 603 584 851
usti@ckkalousek.cz
www.ckkalousek.cz

Článek byl zobrazen 6 049 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Černé Hoře

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Černé Hoře. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Černé Hory

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Černé Hory za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko