Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Toulky panenskou přírodou aneb Biogradska gora

Vydáte-li se na výlet do Černé Hory, pak do svého cestovního itineráře rozhodně nezapomeňte přidat i Národní park Biogradska gora. Je jedním ze čtyř místních národních parků a rozkládá se na území mezi městy Kolašin, Berane a Mojkovac a jde o zdejší nejstarší park vůbec.

Založen a prohlášen za národní park byl oficiálně v roce 1952, nicméně považovat tuto nádhernou krajinu za chráněnou oblast začali černohorští panovníci již v roce 1878.

Na území o rozloze 5650 hektarů najdete jak překrásné lesy, zelené louky, křišťálově čistá jezera, řeky a potoky, ze kterých se nemusíte bát napít, jak průzračná je v nich voda, tak i horské vrcholy, z nichž nejvyšší Crna glava dosahuje výšky 2139 metrů nad mořem.

Celých šestnáctset hektarů z národního parku zabírá pravý a nefalšovaný prales. Patří mezi poslední tři, jež se nacházejí na celém Evropském kontinentě. Příroda, která vás tu obklopí je vskutku panenská a nádherná svou divokostí. Lidé do ní vůbec nezasahují a tak zde můžete narazit na husté křoviny, vzrostlé borovice i ledovcová jezera. K vidění je tu několik set druhů zvířat a rostlin. Volně zde žijí medvědi, vlci, lišky, divoká prasata i vysoká zvěř. V průzračně čistých vodách našli svůj domov pstruzi kalifornští nebo čolek obecný a horský.

Nad hlavou vám může proletět orel, káně, jestřáb nebo další z více než sto padesáti druhů nejroztodivnějších ptáků, kteří zde žijí. Podle odborníků místní flóra a fauna čítá na dva tisíce různých druhů a to už je opravdu pořádné číslo. Lesy jsou zde listnaté, smíšené nebo jehličnaté, to podle toho, v jak velké nadmořské výšce se právě nacházíte. Najdete mezi nimi i stromy, jejichž stáří se odhaduje na více jak čtyři sta padesát let.


Autor: Jonas Ahlberg

V parku se nesmí lovit zvěř, ani těžit dřevo, aby si zachoval svůj původní ráz, ale povoleno je tu spásat trávu. A tak zde narazíte na místní chovatele, u nichž si můžete koupit čerstvé mléko nebo domácí sýr. Sýr je tady považován spolu s chlebem za základní potravinu. Vyrábí se jich tolik druhů, kolik krajů tu najdete. Některé jsou zrající, jiné mají chuť i konzistenci podobnou tvarohu.

A když už budete v tom ochutnávání, vyzkoušejte některé další recepty z černohorské kuchyně. Mezi vyhlášené lahůdky patří sušená šunka, která je skutečně známá po celém světě a skví se na talířích v té nejvyšší společnosti jako specialita. V místním jídelníčku najdete samozřejmě dobroty z masa, nejčastěji skopového, jehněčího nebo hovězího. Oblíbenou pochoutkou je také pstruh upravený s kyselou smetanou. V přímořských oblastech dávají přednost především mořským rybám se zeleninou. Černohorci jsou také mlsní, takže po obědě přijde i tady čas na moučník v podobě ořechového závinu s rozinkami a sušenými fíky přelitý cukrovým sirupem. Zapít to vše můžete místními kvalitními a oceněnými víny.

Ať už budete stoupat na vrcholky hor, bloudit panenskou přírodou nebo sedět v místní útulné hospůdce, určitě si tento krásný a pohostinný kraj zamilujete.

Autor: Petra Martíšková

Článek byl zobrazen 7 124 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Černé Hoře

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Černé Hoře. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Černé Hory

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Černé Hory za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko