Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Za krásami Jadranu i Balkánu

Montenegro – tento název jako by pocházel odněkud z Afriky. Ale kdepak, je to Evropa. Černá Hora, ještě donedávna součást Srbska a předtím Jugoslávie, ještě donedávna místo, kam jezdili na dovolenou jen lidé dobrodružněji založení. Ale situace se rychle mění a tato země se stává jedním z nejoblíbenějších cílů českých (i jiných) turistů. Řada cestovních kanceláří už má zájezdy do této destinace zařazeny ve své nabídce, jezdí sem i individuální návštěvníci. Co je sem láká?

Většina z nich míří za teplým Jaderským mořem a koupáním. Počet dní slunečního svitu patří k nejvyšším v Evropě, cena ubytování je pro našince docela přijatelná, moře… Nu, moře v některých místech není nejčistší, ale naopak jinde je vskutku nádherné. Chce to – ostatně jako v mnoha jiných zemích - najít si to svoje místečko, nejlépe mimo největší nápor turistů i místních.

Ale Černá Hora, to není jen moře. Jsou to také nádherné hory, příroda, národní parky i řada zajímavých památek. Ačkoliv je Černá Hora svou rozlohou jen trochu větší než Středočeský kraj, najdete na jejím nevelkém území opravdu hodně zajímavého.

Za návštěvu stojí zejména národní park Durmitor, kde leží i nejvyšší hora země, Bobotov Kuk (2 522 m n. m.). Díky své fantastické horské krajině a přírodním podmínkám se Durmitor dokonce dostal na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Ve stejném seznamu se nachází rovněž neméně zajímavý přírodní útvar, kaňon řeky Tara, který patří k nejhlubším v Evropě. Kromě turistů je magnetem také pro odvážné raftaře.

Chcete do pralesa? I tento sen vám splní Černá Hora. Národní park Biogradska gora patří (spolu s Bělověžským pralesem na polsko-běloruském pomezí) k posledním zachovalým pralesům starého kontinentu. Atmosféru podobnou amazonskému pralesu můžete zase ochutnat v rezervaci Ada Bojana na říčním ostrově Ada s jedinečnou subtropickou a středomořskou vegetací. Zapomenout nesmíme na největší vodní plochu na Balkáně, Skadarské jezero. Žije tu řada vzácných ptáků i jiných živočichů a na jeho březích stojí mnoho pozoruhodných památek.

Plné historie a středověkého šarmu je město Kotor a záliv Boka Kotorská. Tato místa jsou svázána i s osudy Čechů. Za Rakouska-Uherska byl zdejší přístav centrem válečného námořnictva monarchie a v lednu až únoru 1918 byl místem protirakouského povstání 608 námořníků, mezi nimiž bylo i 67 Čechů. Ti patřili také k vůdcům. Povstání bylo nakonec potlačeno a jeho organizátoři popraveni. Boka Kotorská je nicméně krásným místem, dokonce se říká, že patří k nejkrásnějším zálivům na světě.

Velmi charismatické, byť někdy poněkud přelidněné, je i starobylé město Budva, ležící na malém výběžku pevniny. Se svým středověkým opevněním, historickými budovami a úzkými křivolakými uličkami patří k nejfotografovanějším místům Černé Hory. Podobně poloostrovně situováno je i luxusní letovisko Sveti Stefan.

Velmi fotogenický je rovněž monastýr Ostrog, stavba částečně vytesaná ve skále. Je nejvýznamnějším poutním místem v zemi, kam svorně chodí nejen místní pravoslavní, ale i katolíci a muslimové. Jinými významnými církevními stavbami jsou kláštery Cetinje, Morača a mnohé další. Ovšem tato země osloví i příznivce mnohem hmatatelnějších radostí. Ono takové černohorské víno…

Každopádně je Černá Hora státem s povětšinou přívětivými obyvateli, který má cestovatelovi co nabídnout. Bohužel existuje reálné riziko, že se díky tomu paradoxně do budoucna stane natolik navštěvovanou, až tady bude poněkud „přeturistováno“. Proto by bylo lepší podívat se sem raději mimo hlavní sezónu, kdy by mělo být lidí přece jen méně.

Článek byl zobrazen 6 964 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Černé Hoře

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Černé Hoře. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Černé Hory

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Černé Hory za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko