Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Barská riviéra na svou slávu zatím čeká

Turisticky velmi atraktivní částí Černé Hory je Barská riviéra, nesoucí pojmenování podle města Bar, které je hlavním přístavem v zemi. Právě odtud je zajišťováno spojení Černé hory s celým Středomořím. Barská riviéra je místem, kam prozatím nepronikla masová turistika, najdete zde nedotčenou přírodu a nádherné pláže.

Barská riviéra je ve srovnání například s Budvanskou riviérou ještě nerozvinutá, nenajdete zde velká rušná letoviska, zástavbu hotelů a tím pádem ani mnoho turistů. Tato část černohorského pobřeží na svou slávu teprve čeká. Její možnosti zatím nebyly plně využity, ale do budoucna je možné rozvoj turistické infrastruktury očekávat. Možná by dnes již bylo všechno úplně jinak a Barská riviéra by byla vyhledávanou a hojně navštěvovanou lokalitou, pokud by ovšem v roce 1979 nedošlo k silnému zemětřesení, které její rozvoj na mnoho let zabrzdilo. Toto zemětřesení sice postihlo i další části černohorského pobřeží, kde ale poničilo jen jednotlivé hotely nebo úseky letovisek, zatímco zde zasáhla ničivá síla přírody přímo centrum Barské riviéry, tedy město Bar. Právě v jeho blízkosti se nacházelo epicentrum zemětřesení a ušetřena nebyla ani okolní městečka.

Bar, Černá Hora
Foto: město Bar

Po tomto neštěstí byl vypracován rozsáhlý plán na obnovu Baru. V jeho rámci došlo k vybudování nové základní infrastruktury, nového přístavu i nových domů. Přístav, který zde vyrostl, výrazně ovlivnil hospodářství v oblasti a byl impulsem k oživení cestovního ruchu na celé riviéře. Došlo také k obnovení důležitých trajektových linek s Itálií. V současné době je Bar spojen trajektem s italským přístavním městem Bari ležícím na protější straně Jadranu. Díky tomu si návštěvníci Černé Hory mohou oživit svou dovolenou výletem do Itálie.

Na Barské riviéře dnes najdeme nepříliš velká letoviska jako je Sutomore, Bar a Čanj. Podél celé riviéry se táhnou krásné pláže, které prozatím čekají na své využití. Jejich začátek najdete na mysu Dubovica, odkud pokračují jihovýchodním směrem. Jako první se před vámi otevře nádherná písečná Královnina pláž (Kraljičina plaža), která byla v minulosti pojmenovaná po černohorské královně Mileně. Ta si ji velmi zamilovala a ještě před první světovou válkou se sem chodila často koupat. Na tuto pláž se dostanete pouze člunem, leží totiž v uzavřené zátoce a je obklopena vegetací. Má tak jakýsi intimnější charakter. Je tvořena velmi jemným zlatavým pískem a celkově je asi 200 metrů dlouhá. Na Královninu pláž navazuje pláž Perjanika, na níž podle staré tradice nocovala vždy královnina osobní stráž. I tato pláž je dostupná pouze z moře.

Sutomore, Černá Hora
Foto: Sutomore

Další krásnou pláží je Biserna obala (Perlové pobřeží), která je hlavní pláží letoviska Čanj a proto se jí někdy říká také Čanjská pláž. Táhne se v délce jednoho kilometru a je považována za nejkrásnější v této oblasti. Je tvořena pískem a drobnými oblázky, na dvě části ji pak rozděluje skalní útvar. V bezprostřední blízkosti pláže se nachází ubytovací zařízení a gastronomické podniky. Následuje Černý mys se skalnatou, 300 metrů dlouhou pláží Maljevik, která je obklopena spoustou zeleně. Na tuto pláž pak navazuje oblast letoviska Sutomore.

Právě v Sutomore je soustředěno nejvíce ubytovacích zařízení na celé Barské riviéře. Jde o větší a poměrně živé letovisko situované ve stejnojmenném zálivu a obklopené horami. Nabízí nejen výborné možnosti koupání, ale také řadu historických památek a kulturního vyžití. Hlavní pláží v Sutomore je 1250 metrů dlouhá Sutomorska plaža, na níž navazuje pláž Centar, která byla v roce 2010 oceněna prestižní "Modrou vlajkou“. Vstup do moře je pozvolný, proto jsou pláže vhodné pro děti i neplavce. Pláží je v letovisku samozřejmě ještě více, některé jsou písečné, jiné oblázkové či skalnaté. Pokračováním Sutomorské pláže je pláž Zlatna obala, tedy Zlaté pobřeží. Jak její název napovídá, je tvořena zlatavým pískem a její složení je údajně léčivé - pomáhá snižovat revmatické potíže.

U mysu Ratac se nachází menší pláže, z nichž některé jsou vyhrazeny pro naturisty. Za mysem se rozprostírá Červená pláž tvořená načervenalými kamínky a pískem, která kontrastuje s modravým mořem a vytváří krásnou hru barev. Další 2 kilometry dlouhá pláž Žukotrljica, zvaná též Šušanj se pak táhne až do Baru a podél ní vede promenáda s četnými restauracemi, bary a obchůdky. V Baru pak kromě hlavní městské pláže najdete řadu větších či menších pláží, které rozhodně stojí za návštěvu. Jde o oblázkovou pláž Topolica, pláž Červená skála nebo Velký a Malý písek. Barskou riviéru pak zakončují pláže Útěcha a Bušat, v jejíž blízkosti vyvěrají podmořské prameny.

Vody podél celého pobřeží jsou velkým lákadlem pro potápěče a šnorchlisty, ukrývají totiž nejrůznější archeologické pozůstatky i vraky lodí. Ve velkém jsou na Barské riviéře podporovány vodní sporty, především tedy jachting. Jachtaři zde totiž najdou ideální přírodní podmínky pro provozování tohoto sportu. Za tímto účelem byl na okraji Baru také vybudován jachtařský přístav, který poskytuje jachtařům široké zázemí a skvělé služby. Jde o největší a nejlépe vybavený jachtařský přístav v Černé Hoře. Všechna letoviska dávají návštěvníkům možnost se věnovat se také kolektivním sportům, jako je házená, volejbal, košíková či kopaná.

Bar - staré město
Foto: Bar, staré město

Zajímavé ovšem není jen pobřeží, ale také vnitrozemí Barské riviéry. Protíná jej totiž horský masív Rumija, jehož nejvyšší vrchol dosahuje výšky 1594 metrů nad mořem. Je jakousi hranicí mezi přímořím a vnitrozemím a příznivě tak ovlivňuje podnebí na Barské riviéře a prodlužuje turistickou sezónu. Z kopců Rumija stékají malé vodní toky, které zajišťují této riviéře bohatství vegetace.

Černohorská Barská riviéra je skvělým místem pro poznávání krás této jihoevropské země. Vyniká totiž mnoha výletními možnostmi, jako je například Skadarské jezero, kde je možné rybařit nebo se vykoupat ve sladké vodě. V blízkosti jezera se nachází malebná rybářská osada Rijeka Crnojevića se starými domky, mlýny a kamenným mostem, jež se stal zdejším symbolem. Dobře dostupné je také hlavní město Podgorica, historické město Cetinje, které je duchovním a kulturním centrem země nebo Národní park Lovćen. Samotné pohoří Rumija nabízí atraktivní a nepříliš náročné výlety a výstupy.

Oblíbené letoviska na pobřeží Jadranu v Černé Hoře

BarBečičiBudvaKotorPerastSveti Stefan

- jap -

Článek byl zobrazen 22 489 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Černé Hoře

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Černé Hoře. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Černé Hory

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Černé Hory za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko