Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Budva - nejslavnější černohorské letovisko

Budva je nádherné Černohorské městečko, které od května do podzimu ožívá turistickým ruchem. Tisíce návštěvníků přijíždí každoročně na pobřeží Budvy a budvanské riviéry za zábavou i odpočinkem. K tomu jsou místní písčité pláže, azurově modré moře a hotelové komplexy s veškerými službami jako stvořené.

Slunce zde svítí celých 220 dní v roce, možná i díky horám, které přímořské městečko chrání od severu a východu. Budva je jedním z nejstarších center osídlení na Balkáně. Legenda praví, že město založil syn fénického krále Agenora Kadmo, který byl vyhnán ze své země. Podle archeologických nálezů byl život v této oblasti prokázán v době bronzové. Budva byla neustále v područí některého ze silnějších států. V době, kdy byla pod nadvládou Řeků, se o ní zmínil ve svém díle i řecký básník a dramatik Sofoklés. Od 2 stol. převzali nad Budvou vládu Římané a odstartovalo se nekonečné období bojů a neustálých útoků. Postupně byla Budva v područí Turků, Francouzů, Benátčanů i Rakušanů.

Co nezpustošila válečná tažení, to dokonala zemětřesení v roce 1667 a v novodobé historii pak v roce 1979, při němž byla poškozena spousta památek včetně Starého města.

Zatímco Nové město se vine podél břehu zálivu a dále do vnitrozemí, Staré město leží na malém poloostrově a je obehnáno zachovalými hradbami z patnáctého století. Po zmíněném zemětřesení v roce 1979 bylo kompletně nově zrekonstruováno a tak se znovu můžete vydat na romantickou procházku po hradbách s vyhlídkou na moře a blízký ostrov Sveti Nikola či úzkými uličkami a malými náměstími. Určitě se zastavte na prohlídku citadely, kde archeologové odkryli fresku ze čtvrtého století a pozůstatky termálních lázní ze stejného období.

Zdejší historii vám bezesporu přiblíží Archeologické muzeum, v němž si můžete prohlédnout více jak tři tisíce vzácných artefaktů jako jsou nádherné řecké šperky či ojedinělá a rozsáhlá sbírka mincí. Chcete-li nahlédnout pod pokličku života obyčejných lidí v dřívějších dobách, pak navštivte Etnografické muzeum, kde si můžete prohlédnout dobové oblečení, nádobí i porcelán a přiblížit si místní kulturu i zvyklosti.

Při vašich toulkách Budvou jistě nepřehlédnete věž kostela Svatého Ivana, která je vidět snad ze všech koutů města a i díky tomu se stala jeho symbolem. Nejstarším kostelem je však kostel Panny Marie, který pochází z roku 840 a určitě stojí za vidění.

Ovšem Budva to není jen historie, ale také moderní turistické centrum plné zábavy a festivalů pod širým nebem. Těmi je přímo vyhlášená. V letních měsících se zde pravidelně scházejí jak herci, tak hudebníci, aby v kulisách starobylého města předvedli své umění. Nejznámějším festivalem je docela určitě Budva – město divadla, který probíhá prakticky po celé prázdniny a na němž se představí nepřeberné množství divadelních spolků a souborů. Celoročně tu pak probíhají nejrůznější lidové slavnosti, jako jsou maškarní plesy, karnevaly nebo poutě. Známým a hojně navštěvovaným je také Festival středomořské písně.

Letní večery jsou tu plné života, v restauracích, kavárnách, klubech i diskotékách to žije do časných ranních hodin a ani přes den se tu rozhodně nudit nebudete. Milujete-li koupání a slunění se, pak Budva vám nabízí ty nejkrásnější pláže široko daleko. Našinci velmi oblíbená je oblázky posetá Slovanská pláž s četnými hotelovými komplexy, sportovním vyžitím i krásnou přírodou v okolí. Pokud dáváte přednost písčitým plážím, pak vyzkoušejte pláž Mogren, k níž se dostanete cestou vytesanou ve skále, a skály také celou pláž obklopují.

Až vás koupání a opalování se omrzí, využijte z nabídek místních potápěčských klubů a zúčastněte se podmořského výletu. Jestliže vás baví spíše sport pozorovat, než se ho aktivně účastnit, pak vězte, že Budva vám nabídne hned několik světových turnajů. Probíhá tu každoročně mezinárodní tenisový turnaj, mezinárodní turnaj v plážovém fotbale i malé kopané, evropský turnaj ve sportovním rybolovu. Divácky jednou z nejatraktivnějších je bezesporu tradiční mezinárodní fregata.

Ubytování najdete od toho nejlevnějšího a nejprostšího v kempech a v soukromí až po ty nejvybranější a nejluxusnější hotely s širokou nabídkou nejrůznějších doplňkových služeb. Pokud se budete pohybovat po Budvě autem, pak opravdu přesně dodržujte pravidla silničního provozu. Místní policisté tady rádi a nekompromisně pokutují poměrně vysokými pokutami především cizince za porušení povolené rychlosti nebo za jízdu na oranžovou či červenou.

Je na vás, jestli se vydáte za historií, zábavou, divadlem nebo na některou z místních pláží, každopádně Budvu si určitě zamilujete.

- pm -

Předchozí články z Černé Hory:
Biogradska gora
Perla Černé Hory - Žabljak
Durmitor
Černá Hora - za krásami Jadranu i Balkánu

Článek byl zobrazen 8 483 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Černé Hoře

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Černé Hoře. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Černé Hory

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Černé Hory za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko