Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Podgorica - hlavní město Černé Hory

Podgorica je hlavním a zároveň největším městem Černé Hory. Leží ve vnitrozemí a turisty bývá velmi často opomíjeno. Možná i proto, že zde nenajdete klasickou přehlídku národních historických památek prolínající se s moderní architekturou, jak jste u jiných hlavních měst zvyklí.

Podgorica, jejíž název je vlastně označení – leží pod vrchem Gorica, se nachází na soutoku šesti řek a má velmi pohnutou historii. Archeologické nálezy a vědecké výzkumy dokládají osídlení už v době kamenné. Poprvé je o městě zmínka z doby římské říše, avšak někteří vědci se domnívají, že je v historických kanálech město zaneseno teprve v době, kdy jej osídlili Slované a dali mu název Ribnica.

Ať tak či tak, jako město s dnešním názvem Podgorica se oficiálně objevuje až v roce 1326. O téměř stopadesát let později bylo město dobyto Turky, kteří zde vystavěli kamenné opevnění ve tvaru čtyřúhelníku a udatní vojevůdci zde spolu se svými bojovníky čtyři sta let bojovali proti Černohorcům.

Těm se nakonec podařilo Turky vyhnat a v roce 1879 se připojit k samostatnému státu Černá Hora, který se od roku 1918 stal součástí tehdejší Jugoslávie. V době druhé světové války bylo město téměř srovnáno se zemí a přišlo tak o skoro všechny své historické památky.

Bombardování a ničivým náletům zůstala ušetřena hodinová věž Sahat Kula z osmnáctého století a spolu s ní i celá historická čtvrť Stara Varoš, ve které na vás dodnes dýchne historická atmosféra.

Na úpatí vrchu Gorica najdete kostel Sveti Djorde, k němuž přiléhá hřbitov založený již v jedenáctém století. Vyšlapete-li na samotný vrchol, pak se dostanete k památníku Černohorců, kteří položili život za obranu své vlasti v době druhé světové války. Za návštěvu stojí také Městské muzeum, v němž se díky archeologické expozici můžete alespoň trošku pokusit nahlédnout do historie města. V Přírodovědném muzeu se zase pokocháte velkou sbírkou rostlin i zvířat, které v okolní přírodě žijí.

Podgorica je moderní město pulsující životem s širokými ulicemi a lidmi, kteří jsou přívětiví a pohostinní. A také se rádi baví, takže v hlavním městě najedete Národní divadlo, několik kin a zábavních podniků či klubů. Nachází se zde také nejlepší restaurace v celé zemi, Imanje Knjaz, která je situovaná v prostorách panského sídla a obsluha je tu nejen přívětivá a ochotná, ale také oděna v dobových krojích.

Za sportem se vydejte do sportovního centra na pravém břehu řeky Morača. Obří komplex je vybaven velkou a malou halou, halou pro bojová umění, několika bazény, tenisovými kurty, restauracemi a spoustou dalších míst, zaměřených na sport. Ubytovat se můžete ve čtyřech státních hotelích, z nichž Crna Gora je vskutku luxusní. Nebo ve spoustě soukromých hotelů a penzionů, které vyjdou o poznání levněji. Nemáte-li ponětí, kde je hledat, ptejte se taxikářů, ti mají přehled.

Oblast kolem Podgorice je velmi význačnou vinařskou oblastí. Zdejší mnohokrát oceněné bílé víno krstač má přírodní odrůdové aroma a místní ho podávají nejraději dobře vychlazené k rybám. Za ochutnání stojí i hroznová pálenka rakija.

Z Podgorice se můžete vydat na výlet v podstatě kamkoliv. Leží totiž na křižovatce hned několika velkých silničních tahů, má moderní mezinárodní letiště i železniční trať, po které se dostanete k Jadranu.

Podgorica není tradiční historické město, ale za návštěvu rozhodně stojí….

- pm -

Předchozí články z Černé Hory:
Budva
Biogradska gora
Perla Černé Hory - Žabljak
Durmitor
Černá Hora - za krásami Jadranu i Balkánu

Článek byl zobrazen 6 839 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Černé Hoře

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Černé Hoře. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Černé Hory

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Černé Hory za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko